Per Olov Enquist

Per Olov Enquist är född 1934 i Sjön, Hjoggböle. Han tog en fil.mag. i Uppsala och har, förutom författarskapet, även varit verksam som kritiker i bl a Svenska Dagbladet och Expressen. Sport har också legat honom varmt om hjärtat- som aktiv friidrottare var han en av Sveriges fem bästa höjdhoppare med ett personligt rekord på 1, 97.Han debuterade med Kristallögat 1961 och tre år senare fick han sitt genombrott med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter (1964) som även den har filmatiserats. P-O slog igenom internationellt 1968 med Legionärerna som översattes till ett tiotal språk och belönades med Nordiska Rådets pris. Romanen filmades 1970 i regi av Johan Bergenstråhle. Legionärerna är berättelsen om deportationen av baltiska soldater från Sverige, vilka hade flytt undan den Tyska armen i slutet av 2:a världskriget.
Katedralen i München (1972 ) var baserad på nyhetsartiklar som P-O skrivit under sommarolympiaden samma år. Från 1970 till 1971 bodde han i Västberlin och 1973 i Los Angeles som professor på UCLA. Där började han skriva sitt mest berömda drama, Tribadernas Natt (1975), och det blev en sensationell debut som dramatiker. Pjäsen, som handlar om en episod i August Strindbergs liv, har översatts till mer än 20 språk och har satts upp över hela världen. Efter detta har ytterligare draman skrivits; bla Till Fedra, I lodjurens timma och senast Bildmakarna, som uppfördes på Dramaten av Ingmar Bergman.
P-O har också svarat för olika film och TV-manus bla TV-serien Strindberg, Ett liv och filmerna Il Capitano & Hamsun. I slutet på 1970-talet flyttade han till Köpenhamn, 1978 kom boken Musikanternas Uttåg, miljön är hemtrakterna och eran tidigt 1900-tal. Efter Kapten Nemos Bibliotek (1991), där handlingen åter kretsar i hemtrakter, sa P-O att detta var hans sista novell men 1999 kom Livläkarens besök. År 2000 kom pjäsen Systrarna som baserats på ett drama av Anton Chechov.
- Björn Lindholm -

 

 

 Bibliografi
· KRISTALLÖGAT, 1961
· FÄRDVÄGEN, 1963
· MAGNETISÖRENS FEMTE NATT, 1964 - manus
· BRÖDERNA CASEY, 1964
· HESS, 1966
· SEXTIOTALSKRITIK, 1966
· LEGIONÄRERNA, 1968
· SEKONDEN, 1971i
· KATEDRALEN I MÜNCHEN, 1972
· BERÄTTELSER FRÅN DE INSTÄLLDA UPPRORENS TID, 1974
· TRIBADERNAS NATT, 1975
· CHEZ NOUS, 1976 (med Anders Ehnmark)
· MUSIKANTERNAS UTTÅG, 1978
· MANNEN PÅ TROTTOAREN, 1979
· TILL FEDRA, 1980
· FRÅN REGNORMARNAS LIV, 1981
· EN TRIPTYK, 1981
· DOKTOR MABUSES NYA TESTAMENTE, 1982 (med Anders Ehnmark)
· STRINDBERG. ETT LIV, 1984
· NEDSTÖRTAD ÄNGEL, 1985
· TVÅ REPORTAGE OM IDROTT, 1986
· I LODJURETS TIMMA, 1988
· KAPTEN NEMOS BIBLIOTEK, 1991
· filmmanus: HAMSUN, regissör Jan Troell, 1996
· BILDMAKARNA, 1998 (drama)
· LIVLÄKARENS BESÖK, 1999
· SYSTRARNA, 2000 (pjäs)
  LEWIS RESA, 2001

       
 

 Tillbaka till Kultur & Historia